Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жертви и блокирани болници при невиждана от години израелска акция на Западния бряг (ВИДЕО)

28 август 2024, 11:14 часа • 834 прочитания

Израелските сили за сигурност обявиха, че провеждат „антитерористична операция“ в северната част на окупирания Западен бряг - другата палестинска територия в Израел освен Ивицата Газа, намираща се на западния бряг на река Йордан.

Най-малко 11 палестинци са били убити от израелските сили, твърдят палестинските здравни власти. Съобщава се, че петима са загинали при въздушен удар в бежанския лагер Ал-Фар'а, а шестима - при удар с дрон и при въоръжени сблъсъци в Дженин.

Изглежда, че това е мащабна израелска операция, при която поне четири палестински града са станали мишена едновременно - Дженин, Тулкарм, Наблус и Тубас. Смята се, че такова нещо се случва за първи път след втората интифада - голямото палестинско въстание от 2000 г. до 2005 г.

Още: ЦАХАЛ започва нова военна операция на Западния бряг

Блокирани са болници

Според ивритските медии стотици израелски военни действат в момента на Западния бряг. Извършени са въздушни удари, има престрелки, които се водят в градските бежански лагери. Има кадри, показващи танкове в палестинските градове.

Твърди се, че израелските сили са влезли в болница в Дженин и са блокирали две в Тулкарм. Съобщава се, че израелските военни рейдове в Наблус са насочени към два бежански лагера там. В бежанския лагер Ал-Фар'а близо до Тубас линейките едва достигат до ранените след удар на израелски безпилотен самолет, казват местните медици.

Още: Белият дом: САЩ ще защитят Израел в случай на иранско нападение

Израел искал да разруши "иранската инфраструктура"

Израелските военни излязоха само с кратко изявление за това как работят с други сили за сигурност по антитерористична операция. Министърът на външните работи Израел Кац направи изявление, в което се казва, че от снощи военните действат с пълна сила - с цел да разрушат "иранската ислямистка терористична инфраструктура".

Кац обвинява Иран, който подкрепя въоръжените групировки "Хамас" и "Палестински ислямски джихад", че се опитва да открие „втори фронт“ срещу Израел на Западния бряг.

Той заяви, че на заплахата трябва да се реагира със същата решителност като на заплахата от "Хамас" в Газа, включително евентуална палестинска евакуация - нещо, което никой високопоставен израелски служител не е казвал до момента. „Това е война и ние трябва да я спечелим“, заяви израелският външен министър, цитиран от BBC.

Още: "Хизбула" е планирала да атакува Израел с двойно повече ракети: Защо се е отказала?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес