Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелски министър нахлу в джамията "Ал-Акса" (ВИДЕО)

13 август 2024, 11:18 часа • 951 прочитания

Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел Итамар Бен-Гвир нахлул в джамията "Ал-Акса", пише Анадолската агенция, позовавайки се на информация на отдела за ислямски дарения в Йерусалим.

Отделът за ислямски дарения на Йордания администрира комплекса "Ал-Акса", докато Израел поддържа контрола по сигурността. Като част от това споразумение на евреите е забранено да се молят в комплекса на джамията. Някои десни израелски евреи обаче вярват, че трябва да им бъде позволено да се молят, в опит да променят деликатното статукво, допълва Al Jazeera.

Щурм в Ал-Акса

Al Jazeera допълва още, че тълпи от израелци са щурмували двора на джамията "Ал-Акса", като са изпълнили талмудични ритуали там. Медията се позовава на информационната агенция Wafa и други палестински медии. Кадри, споделени в израелските акаунти в социалните медии, потвърдени от агенцията за проверка на фактите Sanad на Al Jazeera, показват тълпи от израелци, наблюдавани от служители по сигурността, маршируващи към джамията и скандиращи. Походът идва на еврейския свещен ден Тиша Б'Ав, който отбелязва разрушаването на старите храмове. ОЩЕ: Полицията в Йерусалим арестува 8 поклонници в "Ал-Акса", призовавали за терор (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес