Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

23 април 2024, 15:32 часа
Реклама

Двама високопоставени представители на шиитската групировка "Хизбула" са били убити при израелски въздушни удари в Южен Ливан тази сутрин (23 април) и през нощта, съобщават израелските военни (ЦАХАЛ).

Хюсеин Азкул - сериозен удар по "Хизбула"

Мишена на сутрешния удар с дрон в Аадлун, близо до крайбрежния град Тир, е Хюсеин Азкул, който според ЦАХАЛ е бил "централен терорист" в звеното за противовъздушна отбрана на "Хизбула". Групировката действа в Ливан и е подкрепяна от Иран.

Още: Конфликтът "Иран-Израел": Как се стигна дотук? (ВИДЕО)

Според израелската армия Азкул е бил "силно ангажиран с дейността на звеното за противовъздушна отбрана и е участвал в планирането и изпълнението на различни терористични дейности". Военните твърдят, че смъртта му е "значителен удар" за звеното за ПВО на "Хизбула", предаде The Times of Israel.

Кой е другият ликвидиран?

При нощния удар в Южен Ливан е убит Мохамед Атия, който според ЦАХАЛ е член на въздушното подразделение на елитните сили "Радуан" на "Хизбула".

Атия е "участвал в подготовката и извършването на терористични атаки" срещу Израел, казват от ЦАХАЛ.

Още: "Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

"Хизбула" потвърждава смъртта на Азкул и Атия, като заявява, че те са били убити "по пътя към Йерусалим", което е терминът на групировката за оперативните работници, ликвидирани при израелски удари.

С тяхната смърт броят на жертвите на терористичната групировка по време на войната в Газа достигна 287 души, смятат израелските военни.

Припомняме, че "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес