Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел порази ключов обект на "Хизбула" дълбоко в Ливан (ВИДЕО)

11 юни 2024, 11:59 часа
Реклама

През нощта на понеделник срещу вторник - 10 срещу 11 юни - израелски изтребители нанесоха удари по важен комплекс на „Хизбула“ дълбоко в Ливан, съобщи израелската армия (ЦАХАЛ). "Хизбула" е групировка, която е подкрепяна от Иран и която откри втори фронт (от север) срещу Израел след клането на "Хамас" от 7 октомври 2023 г. и обявената по-късно война.

Още: Нова война: Нетаняху заплаши "Хизбула" с ответни действия в Ливан (ВИДЕО)

Причината за удара

От ЦАХАЛ заявиха, че ударите са в отговор на свалянето на военен дрон над Южен Ливан на 10 юни, извършено от "Хизбула".

Израелските сили за отбрана съобщиха, че въздушните удари са били насочени към обект в района на Баалбек, принадлежащ на подразделение 4400 на „Хизбула“, както и към обекти в Южен Ливан. Според Израел подразделение 4400 е натоварено със задачата „изграждане на логистични сили“, включително доставка на оръжия.

Още: Стрелба срещу посолството на САЩ в Ливан, има прострелян нападател (ВИДЕО)

Убити членове на "Хизбула"

Ливанските медии съобщиха, че ударите са нанесени в окръг Хермел, близо до Баалбек в Североизточен Ливан, а източници от терористичната групировка заявиха пред AFP, че са убити трима членове на „Хизбула“.

„Трима членове на „Хизбула“ бяха убити при девет израелски ракетни удара, които бяха насочени към конвой от цистерни и сграда“ в село в окръг Хермел на границата със Сирия, съобщи източник от „Хизбула“ за агенцията, като добави, че трима души също са били ранени. В канала си в Telegram терористичната групировка съобщи, че трима членове са били убити „по пътя към Йерусалим“, което е нейният термин за оперативни работници, убити при израелски удари, пише The Times of Israel.

Освен удара в Баалбек - ЦАХАЛ съобщиха, че още няколко цели на „Хизбула“, включително военен комплекс и две сгради, са били поразени в южноливанския Айтарун.

Още: Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за прекратяване на огъня в Газа

Ракети по Израел

Във вторник сутринта бяха изстреляни 50 ракети по Голанските възвишения. Това е слабо населена и хълмиста област, която по силата на международното право принадлежи на Сирия, но от 1967 г. е окупирана от Израел вследствие от т.нар. „Шестдневна война“. От 1981 г. в областта са в сила и израелските закони.

Още: Оставка по време на война: Бени Ганц напуска израелското правителство

Военната противовъздушна отбрана свали „подозрителна въздушна цел“, идентифицирана край бреговете на Хайфа в Северен Израел, съобщиха от ЦАХАЛ. Дрон, който явно е бил изстрелян от подкрепяна от Иран иракска милиция, е бил изстрелян към южния град Ейлат.

„Хизбула“ обяви, че е изстреляла противовъздушни ракети по израелски изтребител, участвал в среднощния удар, „принуждавайки го да се оттегли“.

Още: Израел разпространи кадри от освобождаването на четирима заложници в Газа (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес