Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел нанесе удари в Сирия, седем цивилни са ранени

23 август 2024, 22:45 часа • 1693 прочитания

Сирийското министерство на отбраната съобщи, че Израел е извършил няколко въздушни удара в централния регион, ранявайки седем цивилни.

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че въздушните удари са насочени към съоръжения на сирийската армия и нейния съюзник - ливанската групировка Хизбула.

„Израелските сили удариха импровизирани бензиностанции, свързани с Хизбула в провинцията Хомс, оръжейни складове, принадлежащи на групировката, както и два обекта на сирийската армия в провинцията Хама“, каза директорът на базирания във Великобритания обсерватория Рами Абдел Рахман.

Още: Израел удари оръжейни складове в Източен Ливан

След избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г. Израел е нанесъл стотици удари в страната, насочени главно срещу армията и подкрепяните от Иран съюзници, пише БГНЕС.

Набезите се засилиха, след като атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври предизвика война в Газа. Атака от 1 април, за който бе обвинен Израел, удари сградата на иранското консулство в Дамаск, убивайки двама генерали от Революционната гвардия.

Още: Блинкен: Израел прие прекратяване на огъня в Газа, ред е на “Хамас”

Напрежението се повиши отново след убийството на двама високопоставени, подкрепяни от Иран бойци миналия месец, което предизвика заплахи за репресии от Техеран и неговите съюзници, които обвиниха Израел. Израелските власти рядко коментират отделни удари в Сирия, но многократно са заявявали, че няма да позволят на върховния враг Иран да разшири присъствието си. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес