Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел на практика скъса отношенията си с Турция (ВИДЕО)

28 октомври 2023, 20:34 часа • 13259 прочитания

Израел предприе решителна стъпка, която подсказва, че съвсем скоро страната може официално изцяло да скъса дипломатическите си връзки с Турция.

Ситуацията

Външният министър на Израел Ели Коен написа в Twitter, че е отзовал всички дипломатически представители на страната, които работят в Турция. Причината - да бъде направена преоценка на отношенията с Турция. Това стана след поредица от остри изявления на турския президент Реджеп Ердоган.

Още: Иран твърди, че хиляди войници на САЩ са в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Защо?

Ердоган обвини Запада за случващото се в Газа и повтори позицията си, че "Хамас" не е терористична организация. Той говори на голям митинг, организиран в знак на солидарност с палестинския народ, който се проведе на бившето летище "Ататюрк" в Истанбул.

"Израел, ти се окупатор, ти си групировка. Какво беше Газа, Палестина през 1947 г., какво е днес? Израел, как дойде тук, как влезе? Вие сте нашественик, групировка. Турският народ знае това", заяви Ердоган пред множеството на митинга. 

Още: Израел: Amnesty International е антисемитска организация

Летище "Ататюрк" днес гъмжеше от хора, развяващи турски и палестински знамена. Разнасяха се скандирания “Израел, ти си окупатор”, ”Уммата (общността) призовава света от Истанбул”, ”Газа е нашата родина”, "Израел, спри клането на нашите братя", "Газа ще бъде гроб за Израел”.

В речта си пред насъбралото се множество турският държавен глава посочи, че Турция ще продължи с всички средства да защитава палестинската кауза, както и усилията да принуди Израел да спре колкото се може по-скоро ударите срещу Газа.

"Ще доживеем деня, когато потисниците ще се махнат от Палестина", заяви още Ердоган и продължи: "Израел, ти си сам в света и ще продължиш да бъдеш сам".

Турският президент обвини Запада в двуличие по палестинския въпрос. "За Украйна давате всичко, но когато стане дума за Палестина, си запушвате ушите. Не искате да чуете дори Генералния секретар на ООН", каза той, цитиран от БТА. И поиска да бъдат спрени израелските бомбардировки, "тази лудост".

Още: Проучване: Ниска подкрепа от израелците за сухопътна офанзива в Ивицата Газа

Откакто ситуацията в Израел ескалира, в Турция постоянно има случаи на погроми срещу обекти и компании, за които се счита, че помагат на Тел Авив - включително световни марки като McDonald's и "Старбъкс".

Израелските заложници

Семейства на израелски заложници поискаха незабавно обяснение от правителството за тяхната съдба, след като армията засили ударите на палестинската територия. Основната група, представляваща около 229 души, за които се смята, че са отвлечени при атаките на 7 октомври от "Хамас", поиска незабавна среща с министри. Форумът на заложниците и семействата им заяви, че роднините са ядосани от "абсолютната несигурност относно съдбата на задържаните заложници (в Газа), които също са били обект на тежки бомбардировки".

"Никой от военния кабинет не си направи труда да се срещне със семействата, за да обясни едно нещо – дали наземната операция застрашава живота на 229-те заложници в Газа. Семействата са притеснени за съдбата на близките си и чакат обяснение. Всяка минута им се струва цяла вечност", каза групата.

Още: Ердоган се обади на папата: Атаките на Израел нямат оправдание в нито един свещен текст

В четвъртък въоръженото крило на Хамас заяви, че "почти 50" заложници са били убити при израелските бомбардировки в ивицата Газа от 7 октомври. Независимо потвърждение на информацията няма.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес