Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел атакува 300 цели на Хизбула в Ливан, най-малко 100 души са убити

23 септември 2024, 16:00 часа • 840 прочитания

На 23 септември израелските военни (ЦАХАЛ) заявиха, че са нанесли удари по над 300 цели на Хизбула в Южен Ливан. От ливанското здравно министерство съобщиха, че при ударите са загинали най-малко 100 и са ранени 400 души, предаде АФП, цитирани от БГНЕС.

От Хизбула заявиха, че са нанесли удари по 3 цели в Северен Израел, включително по военни производствени съоръжения в отговор на интензивните израелски удари по Южен и Източен Ливан.

„В отговор на израелските вражески атаки, които бяха насочени към южните райони и Бекаа, бойци на Хизбула бомбардираха две военни позиции в Северен Израел, както и комплексите на отбранителната промишленост на Rafael“, заявиха от групировката.

Още: Хизбула подпали Северен Израел с над 100 ракети (ВИДЕО)

По-рано на 23 септември ливанският образователен министър Абас Халаби заяви, че училищата в страната ще бъдат затворени поне в рамките на следващите два дни.

Министър-председателят Наджиб Микати осъди израелските атаки, които определи като „война на изтреблението срещу Ливан“.

„Продължаващата израелска агресия срещу Ливан е война на изтребление във всеки смисъл на думата и разрушителен план, който цели да унищожи ливанските села и градове“, заяви Микати по време на среща на кабинета.

Той призова „ООН, Общото събрание и влиятелните държави да възпрат (израелската) агресия“.

Още: Топ удар: 16 командири на "Хизбула" са елиминирани при успешния израелски удар в петък

На 18 септември вълна от експлозии на пейджъри уби 37 души и рани още 3500 в Ливан. Бейрут и съюзникът му Иран обвиниха Израел за атаката.

На 21 септември Израел нанесе серия от удари в Южен Ливан, като от ЦАХАЛ съобщиха, че са били унищожени „хиляди ракетни установки на Хизбула“. 

ООН: Използването на пейджъри бомби представлява военно престъпление

Хамас: Израелският удар в Бейрут е брутална ескалация

При въздушен удар: Израел ликвидира командир на „Хизбула“ (ВИДЕО)

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес