Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Из грешките на Русия: Кремъл имал информация за офанзивата в Курск, но не реагирал

17 август 2024, 14:50 часа • 3733 прочитания

В часовете преди украинските войници да щурмуват западната граница на Русия, нямаше никакви признаци от Москва, че нещо не е наред, пише Reuters в свой анализ на украинската офанзива в Курск, обяснявайки грешките на Москва при нахлуването на Украйна на нейна територия. 

Отне близо 12 часа от момента на нахлуването, което началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов посочи като 5:30 сутринта на 6 август, за да може министерството на отбраната публично да признае, че Украйна е нападнала границата, да не говорим, че я е пробила.

Десет дни по-късно, с повече от 100 000 разселени руснаци и Украйна, която претендира за контрол над повече от 1000 квадратни километра от района на Курск, силите на Москва все още са далеч от постигането на тази цел. ОЩЕ: Защо руснаците се оказаха напълно изненадани край Курск

Русия е знаела за офанзивата 

Руският депутат и бивш военен офицер Андрей Гурульов каза в телевизионно интервю два дни след нахлуването, че руските военни лидери са били предупредени в доклад около месец преди това, че има признаци за подготовка за украинска атака, но това не е е било взето предвид.

Руското министерство на отбраната не отговори на искания за коментар. Въоръжените сили на Украйна отказаха да коментират текущите операции, а Държавният департамент на САЩ, Пентагонът и Белият дом не отговориха веднага на въпросите, пише още Reuters.

Или провал на руското разузнаване

„Руснаците имаха пълен провал на разузнаването тук“, смята обаче френският военен експерт Йохан Мишел, научен сътрудник в института IESD в Лион. Тъй като украинските сили се оттеглят в Източна Украйна, един от най-стратегическите сектори на фронтовата линия, Москва може би е предположила, че Киев няма да направи голям залог, който дори сега далеч не е ясно, че ще се изплати, каза Мишел.

Идеята, че Украйна може да "обърне масата" на Русия и да нахлуе на територията на своя много по-голям съсед, изглеждаше немислима за повечето наблюдатели преди миналата седмица. Шоковата операция повдигна въпроси за ефективността на наблюдението на Русия, както и за калибъра на нейните гранични укрепления и силите, които ги охраняват.

"Драконовските мерки" и корупцията

Неефективността на "драконовските мерки" на границата и корупцията изглежда също са улеснили украинското нахлуване. 

Бившият губернатор на Курска област Роман Старовойт многократно е казвал публично, че Русия е засилила граничните си укрепления в района на Курск.

През декември 2022 г. той позира в заснежено поле до противотанкова защита с формата на пирамида „зъби на дракон“. През следващия месец той написа: „В момента рискът от въоръжено нахлуване на територията на Курска област от Украйна не е висок. Въпреки това ние непрекъснато работим за укрепване на отбранителните способности на региона“.

И все пак миналата есен Националният център за съпротива на Украйна, създаден от силите за специални операции, заяви в онлайн публикация, че разузнаването показва, че "почти всички крепости са изоставени от персонал и оборудване" по границата с Курск, отчитайки корупцията като фактор. ОЩЕ: Подоляк: Операцията в Курска област цели да убеди Кремъл да преговаря за справедлив мир

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес