Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ислямски екстремисти искат да създават "халифат" на ИД на Филипините

11 януари 2016, 09:28 часа • 4340 прочитания

Четири екстремистки групировки на Филипините се обединиха и обявиха създаването на "халифат" на "Ислямска държава" на остров Минданао, съобщава австралийският вестник Australian, цитиран от ТАСС.

По данни на изданието бунтовниците се заклели във вярност на главатаря на действащата в Сирия и Ирак "Ислямска държава" Абу Бакр ал-Багдади. Иснилон Хапилон, един от лидерите на терористичната групировка "Абу Саяф", ще оглавява филипинския "вилает" (провинция) на този "халифат".

Според австралийския експерт Грег Бартън събитията на Филипините свидетелстват за изменение на стратегията на "Ислямска държава".

"Разбирайки, че в Сирия и Ирак предстои продължителна борба, те търсят алтернативни територии за своята дейност", казва експертът. Създаването на "халифат" на "Ислямска държава" представлява голяма опасност за самите Филипини, други страни от Югоизточна Азия и Австралия, подчертава вестникът, смятайки че в скоро време именно австралийците могат да станат главни мишени за терористични атаки на ислямистите.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес