Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирански депутат призна, че Техеран е дал балистични ракети на Русия

09 септември 2024, 10:03 часа • 1311 прочитания

Въпреки че Иран официално отрече да е доставил на Русия балистични ракети за войната в Украйна, член на иранския парламент призна, че това е истина.

Още: Иран дава първите балистични ракети на Русия (СНИМКА)

"Даваме ракети на "Хизбула" и "Хамас", защо не и на Русия?"

Бакшаиш Ардестани, който е член на Комисията по национална сигурност на парламента в Техеран, заяви, че Русия е получила ирански балистични ракети, които да използва за нападения срещу Украйна. 

"Даваме ракети и дронове на Русия, вземаме соя и царевица (в замяна - бел. ред.). Даваме ракети на "Хизбула" и "Хамас", защо да не дадем ракети на Русия. Иран е в Източния блок. Изпращането на ракети на Русия е помощ за съюзника", каза Ардестани, цитиран от didbaniran.ir.

В петък агенция Bloomberg съобщи, че Иран е изпратил балистични ракети в Русия, пренебрегвайки месеците на предупреждения от американски и европейски служители. Техеран е предоставил на Москва стотици дронове по време на продължаващата две и половина години война на Русия срещу Украйна, но прехвърлянето на ракетите бележи по-задълбочено иранско участие във войната на Москва.

Според Financial Times Иран е изпратил на Русия над 200 балистични ракети с малък обсег Fath-360. Очаква се тези оръжия с обсег на действие до 120 км да бъдат насочени към украинската инфраструктура, към градове близо до границата като Харков и Суми, както и към военни позиции по фронтовата линия - например в Покровското направление.

Още: Промени в най-важните направления на фронта, Украйна е стопила разликата при боеприпасите (ОБЗОР - ВИДЕО)

Официално Иран обяви: "Фундаменталният и установен подход на Ислямска република Иран по отношение на украинския конфликт остава последователен и непроменен" - това са думи на говорителя на Министерството на външните работи Насър Канаани, цитиран от агенция IRNA, с които той отрече Техеран да е доставял ракетите на Москва.

Още: МВнР на Украйна: Дълбоко обезпокоени сме заради прехвърлянето на ирански ракети на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес