Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран привика украинския топ дипломат в страната след атаките с дронове

30 януари 2023, 14:20 часа • 5576 прочитания

Иранското външно министерство е привикало украинския топ дипломат (шарже д'афер) в Техеран този понеделник заради коментарите на страната му относно удара с дрон по военен завод в централната иранска провинция Исфахан. Това съобщи днес полуофициалната информационна агенция Tasnim.

Киев обвинява Иран, че доставя на Русия стотици дронове за нападения срещу граждански цели в украински градове, отдалечени от фронта. След ударите в Ислямската република, зад които има подозрения, че стои Израел, високопоставен помощник на президента Володимир Зеленски свърза инцидента директно с войната в Украйна.

"Взривоопасна нощ в Иран", написа Михайло Подоляк в Twitter в неделя. "Предупреждавахме ви", припомня "Ройтерс".

Русия осъди неделния удар с безпилотен самолет по военния завод в Исфахан и предупреди за "непредвидими последици".

Официалната версия на Иран за случилото се е, че тяхното ПВО е свалило един дрон, а други два избухнали над склад на завод за производство на боеприпаси в Исфахан. Смята се, че в съоръжението се правят балистични ракети и дронове - то е част от Иранския космически център. От израелска страна официален коментар все още няма, но се появиха твърдения, че дроновете са излетели от израелска база в Азербайджан.

"Уолстрийт Джърнъл" писа, че Тел Авив стои зад атаката. Същото написа и "Ню Йорк Таймс", като добави, че Израел е действал, за да защити своите собствени интереси в сферата на сигурността.

За първи път след инцидентите от уикенда служител в Иран коментира, че първоначалните данни показвали израелско участие, но разследването продължавало.

Удари с дронове по Иран имаше в нощта на 28 срещу 29 януари, като мишените бяха обекти от военнопромишления комплекс, както и други обекти в Исфахан, Табриз, Кередж, Техеран, Алборз, Хой. Експлозии разтърсиха страната, а след това се разгоряха и пожари на няколко места.

В неделя имаше нови нападения в Махабад и Абу Камал, като при втория случай е била уцелена сграда, за която се предполага, че помещава части на Революционната гвардия. Седем души загинаха при удар срещу конвой с 25 камиона на ирански милиции, придвижващ се в Източна Сирия - до границата с Ирак.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес