Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран не си избра президент на първия тур

29 юни 2024, 13:35 часа

Иран ще проведе втори тур на президентските избори на 5 юли, след като нито един от кандидатите не спечели повече от 50% от гласовете на избирателите, предаде "Ройтерс".

Реклама

Още: Контрабанда през Пакистан: как Иран продава петрола си

С повече от 24 милиона преброени гласа реформаторът Масуд Пезешкиан получи най-голяма подкрепа - над 10 милиона гласа. Консерваторът Саид Джалили пък получи около 9,4 милиона гласа, според временните резултати, публикувани от министерството.

Другите двама кандидати

Другите двама кандидати - председателят на парламента Мохамад Багер Галибаф и бившият министър на вътрешните работи и правосъдието Мостафа Пурмохамади спечелиха съответно 3,4 милиона гласа и 206 000 гласа. Избирателната активност е била около 40%, най-ниското ниво в историята на страната според данни на говорителя на изборния щаб Мохсен Еслами.

Властта в Иран в крайна сметка принадлежи на върховния лидер аятолах Али Хаменей, така че резултатът няма да предвещава някаква голяма промяна в политиката на ядрената програма на Иран или подкрепата му за милиционерски групи в Близкия изток.

Президентът обаче управлява правителството и може да повлияе на тона на политиката на Иран. Президентските избори се провеждат след смъртта на Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер. За поста се бореха четирима кандидати, лоялни на върховния лидер.

Още: Иран отмени смъртната присъда на рапъра, в чиято защита скочиха световни музиканти

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес