Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран готов на промени в ядрената сделка

25 септември 2019, 14:20 часа • 1533 прочитания

Иран е склонен да даде уверения, че няма да се стреми да се сдобие с ядрени оръжия и да приеме промени в споразумението от 2015 г. със световните сили, ако САЩ се върнат към сделката и отменят санкциите. Това обяви говорител на иранското правителство, цитиран от "Ройтерс".

"Ако санкциите бъдат прекратени и има връщане към ядреното споразумение, има място да се дадат уверения за излизане от задънената улица. Президентът дори предлага малки промени в споразумението", каза говорителят.

Днес президентът Хасан Рохани ще изнесе реч пред Общото събрание на ООН. Той вероятно ще обяви дали Техеран ще търси диалог със САЩ за намаляване на напрежението в региона.

Рохани остава вратата отворена за дипломация, но САЩ трябва да отменят санкциите и тогава могат да се присъединят към общи ядрени преговори с Техеран и другите сили.

Президентът на Ислямската република се очаква да призове за създаване на "коалиция на надеждата" в Персийския залив, която "ще подсигури свободното мореплаване, потока на енергия и регионална стабилност в Персийския залив", обяви високопоставен ирански представител пред "Ройтерс".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес