Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индийски депутат напръска с лютив спрей свои колеги в парламента

13 февруари 2014, 14:49 часа • 15644 прочитания

Навсякъде по света има спорове между управляващите, но на някои места те достигат до известни крайности. Хаос е настъпил днес в парламента на Индия, след като депутат напръскал с лютив спрей колегите си от долната камара. Действието на народния представител било в знак на протест срещу законопроект за установяване на нов индийски щат, предаде Ройтерс, цитирана от КРОСС.

Tелевизионни кадри показват кашлящи и кихащи депутати, които поставят кърпи на лицата си, за да се предпазят от спрея. Протестиращите същевременно счупиха и стъклена маса, и скъсаха кабела на микрофон.

Няколко депутати бяха прегледани в линейка, докато други получиха първа помощ в самата пленарна зала.

„Инцидентите, които се случиха в парламента, са голямо петно за нашата демокрация", каза министърът по парламентарните въпроси Камал Натх.

Всичко се случи вследствие на предложението на вътрешния министър Сушилкумар Шинде, който предложи районът Телангана да стане нов щат, разделяйки се от южния Андхра Прадеш.

Депутатът Лагадапати Раджагопал от Андхра Прадеш, който наскоро беше отстранен от управляващата Конгресна партия и който се обяви против създаването на новия щат, решил да използва лютив спрей, за да изрази несъгласието си.

Представители на различни политически сили изказаха възмущението си от инцидента.

Снимка: архив

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес