Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" пусна видео с три заложнички, критикуващи Нетаняху. Израел реагира остро

30 октомври 2023, 17:44 часа • 7733 прочитания

"Хамас" публикува видеоклип, на който се вижда как три жени са държани като заложници в Ивицата Газа. Не са ясни условията, при които е заснет клипът, но жените изглеждат в добро здраве, без видими признаци на нараняване.

Критика срещу Нетаняху

Една и съща жена се обръща към камерата през целия клип, като критикува израелския премиер Бенямин Нетаняху и призовава заложниците да бъдат освободени, предава BBC. Съвсем вероятно е жените да са заснети под натиск.

Още: "Хамас": Русия е най-близкият ни приятел, готови сме да освободим руските заложници

"Хамас" държи най-малко 220 заложници, взети в Ивицата Газа на 7 октомври, когато организацията изненада Израел с наземна, въздушна и морска атака. Преди дни "Хамас" заяви, че израелски удари по анклава убили около 50 заложници.

Военнопленниците и заложниците са защитени от международното хуманитарно право.

„Задържани сме от 23 дни и трябваше да има спиране на огъня. Обещаха да ни пуснат, но все още сме в плен. Вашата позиция означава, че искате да ни убиете“, казва една от жените по адрес на Нетаняху. Уточняваме, че видеото вероятно е снимано под дулото на оръжие от „Хамас“.

„На 7 октомври нямаше никаква армия, никой не дойде при нас. Ние плащаме цената на вашата политическа и военна позиция. Пуснете палестинците от вашите затвори, за да ни освободите“, казва още заложничката.

Снимка: Getty Images

Реакцията на Израел

Кабинетът на израелския министър-председател направи изявление в отговор на видеоклипа. "Това е жестока психологическа пропаганда на "Хамас" и "Ислямска държава".

Още: 35 са вече французите, загинали при атаката на Хамас в Израел

"Ние прегръщаме семействата. Ще направим всичко възможно, за да върнем всички отвлечени и изчезнали хора у дома", написа Нетаняху в Twitter. Той идентифицира жените като Елена Трупанов, Даниел Алони и Рамон Киршт.

"Прегръщам ви. Сърцата ни са с вас и с останалите пленени", каза той.

Припомняме, че "Хамас" направи голяма пиар акция, пускайки преди дни две американски заложнички, като във видеото организацията се показа като грижеща се за здравето и благоденствието на пленените.

Още: Кое е пропаганда и кое - истина: София Коен за войната в Израел (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес