Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" отговори на предложението за прекратяване на огъня с Израел

11 юни 2024, 22:30 часа
Реклама

"Хамас" даде официалния си отговор на предложението за прекратяване на огъня с Израел, каза днес представител на палестинското ислямистко движение, цитиран от Ройтерс. Той не уточни каква е позицията на "Хамас", но на практика повтори условия, които вече бяха обявени от Израел за неприемливи.

Реклама

Още: В търсене на мир: Поредно посещение на Антъни Блинкен в Близкия изток

"Отговорът на "Хамас" потвърди отново позицията на групировката, че всяко споразумение трябва да сложи край на ционистката агресия срещу нашия народ, израелските (въоръжени) сили да се изтеглят (от ивицата Газа), (палестинската територия) да бъде възстановена и (да включва) сериозна сделка за размяна на затворници", каза неназованият представител на ислямисткото движение пред Ройтерс, цитиран от БТА.

Още: Израелската армия освободи четирима заложници: Момичето от ужасното ВИДЕО с мотоциклета

Малко по-рано репортер от американския новинарски сайт "Аксиос" написа в социалната мрежа "Х", че от "Хамас" са дали на посредниците от Катар и Египет своя официален отговор на израелското предложение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, държани в ивицата Газа. Той се позова на два източника, като също не даде подробности.

Още: ООН добави армията на Израел в "черния списък" за престъпления срещу деца

Впоследствие "Хамас" и друга радикална палестинска групировка - "Ислямски джихад", потвърдиха в съвместно изявление, че са предали своя отговор на катарските и египетските посредници. Те изразиха "готовност за положително" постигане на сделка за слагане на край на войната.

Още: Израелската армия отцепи напълно южната част на Ивицата Газа (СНИМКИ)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес