Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган призова ООН да реагира на "окупационната политика" на Израел

12 септември 2024, 23:00 часа • 1130 прочитания

Реджеп Тайип Ердоган призова международната общност - и по-специално ООН, да реагира по-решително на окупационната политика на Израел.

Във видеопослание към онлайн събитието „Глобален призив за среща на върха на бъдещето“ Ердоган отправи поздрави към държавните и правителствените ръководители и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Ердоган изтъкна предстоящата Среща на върха за бъдещето като решаваща възможност за укрепване на международната солидарност и за работа за мирна, сигурна и справедлива глобална система.

Той определи събитието като рядък шанс за справяне с продължаващите глобални конфликти, потисничеството, глада и бедността.

Ердоган призова участниците в срещата на върха да използват пълноценно възможността, предоставена от Гутериш, и подчерта необходимостта от мир за изграждането на сигурно и проспериращо бъдеще.

Още: Ердоган призова за ислямско обединение срещу Израел

Турският президент изтъкна тежките геополитически последици от предизвикателства като тероризма, ксенофобията и изменението на климата, като ситуацията в Газа послужи за ярък пример.

„Изправени сме пред ситуация, в която повече от 41 000 души са загубили живота си, включително 17 000 деца, над 100 000 души са ранени, а почти цялата Газа е разрушена“, каза Ердоган.

„Пред лицето на окупационната политика на Израел е наложително международната общност, особено ООН, да надигне по-силно глас. В свят, в който деца умират от бомби, открито заявявам, че никой от нас не може да се чувства в безопасност. Като държава ние ще продължим да се противопоставяме на потисничеството и да заставаме редом с потиснатите и няма да отстъпим от тази хуманитарна позиция“.

Още: Ердоган обеща пълна подкрепа за "каузата на Палестина"

Той се застъпи за преход към система, насочена към екологична трансформация, устойчивост на климата и устойчиво развитие, като се гарантира, че никой няма да бъде изоставен.

„Трябва да защитим нашите демокрации от всички форми на реч на омразата, расизъм и крайно десни движения, които тровят нашите общества“, каза Ердоган и добави, че за постигането на всички тези цели е необходимо да се промени формата на многонационалната система с акцент върху справедливостта. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес