Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: Европа трябва да създаде хуманитарни коридори за афганистанските бежанци

17 август 2021, 10:41 часа • 1440 прочитания

Европейските държави трябва да създадат хуманитарни коридори за организиран прием на бежанци от Афганистан. Това съобщи във вторник европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от Reuters.

„Мисля, че Европа неизбежно ще трябва да създаде хуманитарни коридори и да организира организиран прием [на бежанци], за да се избегнат неконтролираните потоци от нелегални мигранти“, каза той, предаде агенция Фокус.

Външните министри на страните от ЕС ще проведат спешни консултации за ситуацията в Афганистан чрез видеоконференция на 17 август. В момента ЕС е загрижен за евакуацията на своя дипломатически и технически персонал от Кабул, а също така се обсъжда и въпросът за предоставяне на убежище на афганистанци, работещи в европейски мисии.

Бойците от движението „Талибан“ влязоха в Кабул на 15 август без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че подаде оставка, за да предотврати кръвопролития, и напусна страната.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес