Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два пъти за половин година: 88-годишният саудитски крал отново е с пневмония

07 октомври 2024, 13:37 часа • 522 прочитания

88-годишният крал на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз страда от възпаление на белите дробове и в неделя вечерта му бяха направени медицински изследвания, съобщи държавната информационна агенция на страната.

Монархът се е подложил на медицинските прегледи въз основа на препоръките на лекарите, се казва в кратко изявление на Саудитската агенция по печата.

Още: На саудитските принцове им свърши търпението и подготвят удар срещу Путин

Отново здравословни проблеми

Така за втори път в рамките на половин година крал Салман страда от пневмония. През май той си направи медицински изследвания и приемаше антибиотици, след като имаше висока температура, болки в ставите и белодробно възпаление. Тогава той беше лекуван в дворец в Джеда, пише Bloomberg.

Мохамед бин Салман и ролята на престолонаследника

Крал Салман ръководи най-големата износителка на суров петрол в света от 2015 г. насам, въпреки че синът му - престолонаследникът Мохамед бин Салман. Бин Салман е в ролята на премиер-министър.

Всъщност именно крал Салман промени реда на наследяване и вместо най-възрастния в рода първо направи наследник своя племенник, а след това предаде поста на сина си Мохамед бин Салман. Имаше слухове, че старият монарх е готов да абдикира в полза на сина си, но това така и не се случи.

Още: Саудитският престолонаследник призова за прекратяване на войната в Газа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес