Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад: Иран е извършвал "престъпление срещу човечеството"

01 април 2024, 13:22 часа
Реклама

Действията на Иран срещу бахайското малцинство серавнява на  "престъпление срещу човечеството". Това се твърди доклад на базираната в Ню Йорк неправителствена организация -  Human Rights Watch, публикуван в понеделник, пише Al Jazeera.

Подробности за доклада

В този доклад организацията анализира нарушенията на основните права на бахаите от страна на иранските власти и установи, че става въпрос за държавна политика.

Констатациите в доклада се основават на редица разнообразни източници, включително правителствени политики, съдебни документи и интервюта с бахаи в и извън Иран.

Целия доклад - може да видите ТУК.

Твърденията на доклада

Бахаите са най-голямото непризнато религиозно малцинство в Иран. Те са обект на жестоки, подкрепяни от държавата репресии, откакто тяхната религия е установена през 19 век. След революцията от 1979 г. иранските власти екзекутираха или насилствено прогониха стотици бахаисти, включително лидерите на тяхната общност. Хиляди други са загубили работата и пенсиите си или са били принудени да напуснат домовете или страната си, твърди докладът. 

Според HRW, докато интензитетът на нарушенията срещу бахаите "е варирал във времето", преследването на общността е останало постоянно, "засягайки практически всеки аспект от личния и обществен живот на бахаите".

HRW изброява, че преследванията, на които са подложени бахаите, са произволни арести, конфискация на имущество, ограничения върху възможностите за училище и работа и правото на достойно погребение. ОЩЕ: Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Какво може да се направи?

Иран не е член на Международния наказателен съд и съгласно Римския статут престъплението може да се преследва само във връзка с други престъпления.

Такова изискване обаче няма съгласно обичайното международно право. Извършването на престъпления срещу човечеството може също така да послужи като основание за индивидуална наказателна отговорност не само пред националните съдилища на държавата, в която е извършено престъплението, Международния наказателен съд и в международни трибунали, но също така и в национални съдилища извън въпросната държава съгласно принцип на универсалната юрисдикция.

Четири десетилетия след като ръководството на Иран взе решение за систематично преследване на бахайската общност, страните-членки на ООН трябва спешно да подкрепят всички налични мерки за отговорност за тези престъпления, смятат авторите на доклада. ОЩЕ: Иран арестува две млади жени за публични танци

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес