Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добре познато лице наследява убития Яхия Синвар като лидер на "Хамас"?

18 октомври 2024, 15:49 часа • 943 прочитания

След убийството на лидера на "Хамас" Яхия Синвар в южния град Рафах в Ивицата Газа вече се говори усилено кой ще е наследникът му начело на терористичната организация. Според източници на ливанския информационен сайт LBCI като временен ръководител ще действа високопоставеният служител Халед Машал.

Още: Израелският външен министър: Лидерът на "Хамас" е мъртъв

Според съобщенията той е станал фактически лидер, отговарящ за преговорите за заложниците, държани в Газа. Източници на LBCI посочват, че Машал ще наблюдава комуникациите с ключовите заинтересовани страни, участващи в преговорите.

След убийството на Синвар по време на израелска военна операция в южната част на Газа на 16 октомври "Хамас" е комуникирала с турски, катарски и египетски официални лица, изразявайки опасения, че дискусиите за размяна на заложници срещу затворници и прекратяване на огъня ще станат по-трудни, посочва още каналът.

Снимка: Халед Машал (вдясно), Getty Images

Още: "Хамас": Движението ни не може да бъде унищожено

Кой е Халед Машал?

68-годишният Машал е палестински политик, председател на политическото бюро на "Хамас" от 1996 г. до май 2017 г., когато е наследен от Исмаил Хания. Хания беше убит в края на юли в Техеран, след което Яхия Синвар го наследи като лидер на организацията.

Халед Машал е покривал задълженията на фактически лидер на "Хамас" и от юли до август 2024 г. Считан е за един от най-изявените лидери на организацията.

Още: След убийството на Синвар - брат му е големият коз на "Хамас": Идва ли нова ескалация?

Израелската окупация на Западния бряг и Ивицата Газа по време на Шестдневната война през 1967 г. принуждава семейството на Машал да избяга и оттогава той живее в изгнание в други части на арабския свят. По тази причина е смятан за част от „външното ръководство“ на "Хамас".

След основаването на „Хамас“ в резултат на Първата интифада срещу израелската окупация през 1987 г. Халед Машал става лидер на кувейтския клон на организацията. През 1992 г. той става един от основателите на политбюро на „Хамас“ и негов председател. Признат е за ръководител на "Хамас", след като Израел убива както шейх Ахмед Ясин, така и неговия наследник Абдел Азиз ал-Рантиси през пролетта на 2004 г.

Още: "Къде ще падне топчето във войната?": Проф. Владимир Чуков очаква нов развой след убийството на Яхия Синвар

Под негово ръководство "Хамас" си осигурява изненадващо мнозинство на палестинските парламентарни избори през 2006 г. - моментът в историята, в който организацията поема контрола над Ивицата Газа по легитимен път. Машал се оттегля от поста председател на политбюро на "Хамас" в края на ограничения си мандат през 2017 г.

"Хамас" официално обяви смъртта на Яхия Синвар

Междувременно високопоставеният служител на "Хамас" Халил ал-Хайя потвърди смъртта на лидера на терористичната групировка в Газа по-рано тази седмица. Във видеообръщение Ал-Хайя казва, че смъртта на Синвар само ще укрепи терористичната групировка, и добавя, че „окупаторите“ скоро ще съжаляват за убийството му.

Останалите 101 заложници, които терористичната групировка все още държи в Ивицата Газа, няма да бъдат освободени, докато „агресията“ не спре и израелските сили не се изтеглят от палестинския анклав, твърди Ал-Хайя.

Още: "Това е краят на злото управление на Хамас": Нетаняху след елиминирането на Синвар

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес