Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Часове преди изборите: Десетки жертви в Пакистан след взривове пред офиси на кандидат-депутати

07 февруари 2024, 11:30 часа • 1272 прочитания

Ден преди парламентарните избори в Пакистан два взрива избухнаха в близост до офиси на кандидат-депутати в провинция Белуджистан. Новината съобщиха местни служители на 7 февруари, цитирани от "Ройтерс". 

Експлозиите са отнели живота на поне 22-ма души и са предизвикали безпокойство относно сигурността в навечерието на изборите в четвъртък. Пакистан отива на избори на фона на зачестилите през последните месеци нападения на бойци и вкарването в затвора на бившия премиер Имран Хан.

Още: Най-малко 10 убити полицаи при нападение в Пакистан

Снимка: Getty Images/Guliver

Взривовете

Взрив е имало пред офиса на независим кандидат от район Ноканди в окръг Пишин, като са загинали 12 (първоначалните данни бяха за 8) души, заяви заместник-комисарят на Пишин (Югозападен Пакистан) Джума Дад Хан, цитиран от "Ройтерс". Никой не е поел отговорност за атаката, пише "Ал Джазира".

Според министъра на информацията на провинцията втората експлозия в Кила Саифула, град близо до границата с Афганистан, е избухнала в близост до офиса на "Джамиат Улема Ислям" (JUI). Това е религиозна партия, която и преди е била обект на нападения от страна на бойци. Загинали са поне 10 души.

44 политически партии се борят за 266-те места, които са свободни в Националното събрание - или долната камара на парламента, като допълнителни 70 места са запазени за жени и малцинства.

Още: ООН се притесни от военните удари между Иран и Пакистан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес