Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брижит Бардо разкритикува Япония за лова на китове

23 юли 2024, 13:38 часа • 697 прочитания

Френската филмова легенда Брижит Бардо разкритикува Япония за преследването на активиста за борба с китоловците Пол Уотсън, който бе задържан в Гренландия на 21 юли по силата на международна заповед и очаква решение за потенциалната си екстрадиция в Япония. 

Корабът на Уотсън беше акостирал да презареди с гориво на път за "прехващане" на новия японски китоловен кораб в северната част на Тихия океан, когато бе задържан.

Бардо каза в интервю за Le Parisien, че "японското правителство е започнало глобално преследване" срещу Уотсън, който бил "хванат в капан".

Още: Брижит Бардо отказва COVID ваксината заради „алергия към химикали“

Пол Уотсън е основател на организациите Sea Shepherd и CPWF. Той привлече вниманието с тактиката си на директни действия, включващи конфронтации с китоловни кораби в морето.

Според CPWF неговият арест е извършен с червена бюлетина на Интерпол заради акции срещу китоловците в Антарктика през изминалите години.

Правителството на Япония не направи коментар, но говорителка на Японската брегова охрана заяви, че е била наясно с ареста, пише БГНЕС.

Още: Брижит Бардо се обяви срещу отстрела на 3000 лисици

Червената бюлетина беше издадена през 2012 г. В изявление на Интерпол се казва, че Япония е издирвала Уотсън по обвинение в нанасяне на щети и наранявания при два инцидента в Атлантическия океан през 2010 г. срещу японски китоловен кораб.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес