Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел отмени планираното си посещение в Израел

12 септември 2024, 22:30 часа • 1046 прочитания

Жозеп Борел е отменил планираното си посещение в Израел, съобщиха израелски медии в четвъртък.

Понастоящем Борел е на регионална обиколка, която го отведе в Египет и Ливан за разговори относно настоящото регионално напрежение във връзка с продължаващата война на Израел срещу ивицата Газа.

Но висшият европейски дипломат е казал на посланика на Израел в ЕС Хаим Регев, че е решил да отмени посещението си в Израел, след като израелският външен министър Израел Кац е отказал да го разреши, съобщи израелският вестник „Йедиот Ахронот“.

Борел обяви плановете си да посети Израел на 14-15 септември, но Тел Авив го помоли да отложи посещението за края на октомври, което щеше да стане след приключването на мандата му в Брюксел.

Още: Борел: ЕС да стане част от играта в Украйна

Борел беше подложен на израелски критики заради призива си за налагане на санкции на крайнодесния министър на националната сигурност Бен-Гвир и министъра на финансите Безалел Смотрич заради техните послания на омраза срещу палестинците.

В четвъртък европейският дипломат изрази възмущението си от израелските въздушни удари по управлявано от ООН училище, при които ден по-рано загинаха най-малко 18 души в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа.

През март Борел обвини Израел, че използва глада като оръжие срещу палестинците, като възпрепятства влизането на хуманитарна помощ в разкъсваната от война ивица Газа.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес