Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен от Израел: Това е може би последният шанс за заложническа сделка

19 август 2024, 09:41 часа • 770 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Израел, за да настоява за споразумение за примирие и размяна на заложници със затворници между Израел и "Хамас", заяви, че текущите преговори са „може би последният“ шанс за постигане на споразумение за прекратяване на войната в Ивицата Газа.

Още: Мирът в Газа е възможен - ще отстъпи ли Нетаняху?

„Това е решителен момент - вероятно най-добрата, а може би и последната възможност да върнем заложниците у дома, да постигнем прекратяване на огъня и да поставим всички на по-добър път към траен мир и сигурност“, каза Блинкен, след като се срещна с израелския президент Исаак Херцог. Това е деветото пътуване на американския топ дипломат в региона от избухването на войната през октомври 2023 г.

Блинкен каза, цитиран от Times of Israel, че работи и за това да не се стигне до ескалация в региона на фона на опасенията за евентуално нападение от страна на Иран срещу Израел след убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран през юли.

Израелският президент обвини "Хамас" за преговорите

В началото на срещата си с държавния секретар на САЩ президентът на Израел Исаак Херцог хвърли върху "Хамас" вината за неуспеха да се постигне споразумение за заложниците.

„Хората трябва да разберат, че всичко започва с отказа на "Хамас" да продължи напред“, каза Херцог. „Просто все още сме много обнадеждени, че можем да напреднем в преговорите, които се водят от посредниците“, добави той и благодари на Съединените щати, Египет и Катар за усилията им.

Снимка: Getty Images

„Няма по-голяма хуманитарна цел и няма по-голяма хуманитарна кауза от това да върнем нашите заложници у дома - трябваше да се върнат отдавна“, продължи президентът на Израел.

Още: Байдън: Споразумението за примирие в Газа е по-близо от всякога

Херцог благодари на САЩ, че са срещу "империята на злото"

Херцог благодари и на президента на САЩ Джо Байдън за това, че „показва и проектира сила в този регион“ пред лицето на иранските заплахи.

„Вие събрахте много мощна и впечатляваща коалиция от армии, флот и сили, които са тук, за да защитават интересите на коалицията от нации, която иска да върви към мир и по-добро бъдеще в Близкия изток, срещу империята на злото, която започва и произлиза от Техеран“, каза Херцог.

Още: САЩ: Иран ще се сблъска с катастрофални последици, ако нападне Израел

Блинкен не обвини "Хамас"

Блинкен обаче не хвърли вината върху "Хамас": „Време е това да се направи. Време е също така да се уверим, че никой не предприема стъпки, които биха могли да провалят този процес. Така че се стремим да сме сигурни, че няма да има ескалация, че няма да има провокации, че няма да има действия, които по някакъв начин биха могли да ни отдалечат от приключването на тази сделка или, в този смисъл, да доведат до ескалация на конфликта на други места и до по-голяма интензивност. Време е всички да стигнат до „да“ и да не търсят оправдания, за да кажат „не“", заяви той.

Още: Жертвите на войната в Газа: Броят на загиналите палестинци достигна 40 074 души

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес