Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бедствие в Япония: Шестима загинаха след наводнения

23 септември 2024, 07:37 часа • 722 прочитания

Проливните дъждове, които предизвикаха наводнения и свлачища в Япония, възстановяваща се от земетресението тази година, отнеха живота на най-малко шестима души, съобщиха местните медии.

Обществената телевизия NHK и други медии съобщиха, че шестима души са загинали, докато служител на пожарната служба заяви пред АФП, че един е починал, а петима са „в състояние на сърдечно-дихателен арест“ - термин, който се използва в Япония, преди предполагаемата смърт да бъде потвърдена от лекар.

Регионалното правителство в Ишикава на брега на Японско море съобщи, че двама души са изчезнали, а състоянието на осем души е неизвестно.

Проливни дъждове валят в Ишикава от събота, като за 72 часа в град Ваджима са регистрирани повече от 540 милиметра - най-силните непрекъснати дъждове, откакто има сравнителни данни.

Регионът все още се възстановява от земетресението с магнитуд 7,5 в началото на годината, което срина сгради, предизвика вълни цунами и предизвика голям пожар.

По данни на правителството на Ишикава наводненията са заляли спешните жилища, построени за хората, които са загубили домовете си по време на земетресението на Нова година, при което са загинали най-малко 374 души.

В понеделник общо 4000 домакинства останаха без ток след дъжда, по данни на компанията Hokuriku Electric Power Company.

Повече от 100 области в региона са изолирани, а пътищата са блокирани заради свлачища, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Изчезнали хора и хиляди евакуирани в Япония след най-проливните дъждове от 50 години (ВИДЕА) | Новини от Actualno.com

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес