Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асад на посещение в Москва, обсъжда с Путин изострянето на ситуацията в Близкия изток

25 юли 2024, 11:57 часа • 1109 прочитания

Сирийския президент Башар ал-Асад пристигна вчера в Москва, за да обсъди с руския диктатор Владимир Путин ситуацията в Близкия изток.

Господарят на Кремъл отбеляза, че е любопитен да чуе мнението на Асад за положението в региона като добави, че има тенденция към влошаване.

"Това важи пряко и за Сирия", подчерта Путин.

Още: Путин срещу Зеленски: Политиките им за Украйна. Русия бяга и от Азовско море (ОБЗОР - ВИДЕО)

На свой ред Асад припомни, че посещението му съвпада с 80-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Русия и Сирия. За последен път Асад посети Путин в Москва през март 2023 г.

Срещата на двамата идва след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган загатна за възможността тримата лидери да се срещнат и да се опитат да нормализират отношенията между Анкара и Дамаск.

"Сега сме стигнали дотам, че щом Башар Асад направи крачка към подобряване на отношенията с Турция, ние ще му покажем същия подход", каза Ердоган.

От 2016 г. насам Турция започна поредица от офанзиви в Сирия, насочени срещу кюрдските милиции, джихадистите от "Ислямска държава" и силите, лоялни на Асад. Протурските сили в Сирия към момента контролират две обширни ивици територия по границата. 

Още: ЕС: Следваща среща за мир - с участието на Русия, но не и с условията на Путин

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес