Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 млн. деца в Азия засегнати от тайфуна “Яги“, според УНИЦЕФ

18 септември 2024, 11:48 часа • 614 прочитания

Смъртоносните наводнения и свлачища, предизвикани от тайфуна „Яги“, са засегнали почти 6 млн. деца в Югоизточна Азия, съобщи ООН. Броят на жертвите на бедствието продължава да расте, предаде АФП.

Тайфунът „Яги“ донесе силни ветрове и проливни дъждове във Виетнам, Тайланд, Лаос и Мианмар, когато връхлетя региона преди почти две седмици.

Тайланд съобщи за още три смъртни случая, увеличавайки общият им брой в кралството на 18. В целия регион са потвърдени общо 537 смъртни случая.

Още: Наводненията в Европа взимат жертви (ВИДЕО)

Без вода, грижи и подслон

Шест милиона деца са засегнати от „Яги“, обяви Агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ. Тя посочи, че достъпът до чиста вода, образование, здравеопазване, храна и подслон са компрометирани.

„Най-уязвимите деца и семейства се сблъскват с най-опустошителните последици от разрушенията, причинени от тайфуна „Яги“, заяви Джун Кунуги, регионален директор на УНИЦЕФ за Източна Азия и Тихия океан.

Във Виетнам около 3 млн. души са изправени пред риска от заболяване поради липсата на безопасна питейна вода и санитарни услуги.

Още: Тайфунът "Яги" взе стотици жертви във Виетнам

Тежка ситуация в Мианмар

Почти 400 000 души са били принудени да напуснат домовете си заради наводненията в Мианмар, носейки още страдания на население, което вече се бори с повече от три години война между армията и въоръжените групи, противопоставящи се на нейното управление.

„Яги“ влоши „и без това тежката хуманитарна ситуация“ в Мианмар и „тласна... и без това маргинализираните общности към по-дълбока криза“, отбеляза УНИЦЕФ.

Повече от 100 жертви на наводнения в близост до столицата Найпидо се нуждаят от болнично лечение заради хранително отравяне, след като са консумирали дарена храна, съобщиха от хунтата.

Още: Катастрофа: Виетнам се бори с тежки наводнения след тайфуна Яги (ВИДЕО)

Световната продоволствена програма на ООН съобщи, че ще започне спешна реакция в Мианмар тази седмица. Тя ще раздаде едномесечна дажба от спешна храна на до половин милион души.

Изменението на климата и затоплянето на океаните, предизвикани от човешката дейност, правят екстремни метеорологични явления като тайфуна Яги по-чести и по-тежки.

Според УНИЦЕФ припокриването на климатичните и хуманитарните опасности засяга непропорционално децата в Източна Азия и Тихия океан, където вероятността те да бъдат засегнати е шест пъти по-голяма от тази на техните баби и дядовци.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес