Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради три стъпала събориха къща на двама старци от село Бачково

21 септември 2016, 15:40 часа • 13409 прочитания

Стартира процес по събаряне на къщата на двама старци от асеновградското село Бачково. Според данни, вписани в документацията, сградата е незаконно изградена.

Това е причината за издаване на заповедта за събарянето й.

Всичко започва през 2004 г., когато в къщата на 68-годишната Мария и 74-годишния Георги лумва пожар. Огънят унищожава покривната конструкция. Засегнати са и част от стените. Причина за пожара в сградата, която е строена през 1928 г., е късо съединение.

Година по-късно, възрастното семейство извършва основен ремонт на къщата. Междувременно, съседката Гергана Илчева и близките ѝ построили незаконно външна тоалетна, залепена за дувара на семейство Камишеви, заради която при проливни дъждове, банята им се наводнявала.

Мария и Георги подали жалба, която била приета като основателна, и тоалетната на съседката Гергана била съборена. Това я амбицирало, тя решила да отмъсти за стореното и се обърнала към Съда. След повече от 10 години съдебни дела, семейство Камишеви загубили битката.

Възрастните хора твърдят, че данните от документите са неверни. Там било описано, че е извършено преустройство на няколко помещения, а в същото време това не било истина. Проверка е осъществена и от служители на РДНСК-Пловдив, които потвърдили, че наистина има наличие на незаконно строителство.

„Не сме строили съвсем нищичко извън плана и скицата на имота. Единственото, което надградихме, са трите стъпала към входа на къщата. Не може, заради три стъпала да се бута цялата сграда.“, каза през сълзи баба Мария.

В подкрепа на възрастното семейство се обявяват всички останали съседи. Но и това не помогна пред решението на институциите.

Хората, живеещи в съседните къщи, разказаха, че Гергана Илчева изобщо не живее в имота си в Бачково. Дори не го посещава. Но въпреки това тя е предявявала претенции по съдебен път и към другите си съседи, които са успели да спечелят делата. Днес фирмата, изпратена да събори къщата принудително, вече започна дейността по срутването й.

Постепенно се отстраняват керемидите от покрива, а през предстоящите почивни дни сам дядо Георги ще опита да бутне част от конструкцията.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес