Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двуметрово шарено яйце привлича погледите в Асенoвград

05 април 2017, 11:00 часа • 6529 прочитания

Двуметрово велиденско шарено яйце краси сградата на асеновградското ОУ „Христо Ботев“. Атрактивното творение е дело на съвместния труд на 12 деца на възраст от 11 г. до 13 г. и техния ръководител Христо Венев.

Целта на инициативата е поддържане и съхранение на българските обичаи от различните християнски празници. И още - затвърждаването им в съзнанието на подрастващите. Главната и основна идея на ръководителя на творческата групата от Асенoвград е да бъдат възродени традициите. Част от малките творци помагаха на Христо Венев в изработката на конструкцията на яйцето, а останалите се включиха в изографисването му. То е високо точно 2 метра и 10 сантиметра.

Създадено е от предварително направени по-малки конструкции от стиропор и гипс, по-късно сглобени в едно цяло. Яйцето е изписано с акрилни бои. Върху него са изобразени Асеновата крепост, възрожденски къщи, пейзажи. „Рисуването върху толкова високо творение не е лесно, но работата се разпределя според уменията и възможностите на децата.“, коментира Венев.

В заключение той обясни, че учениците лесно възприемат католически празници, като Свети Валентин и Хелоуйн. Заради това, често се случва българските ритуали и обичаи да остават встрани, вместо да се предават на всяко следващо поколение. Но поднесени им по подобен атрактивен начин – именно, чрез създаване и изрисуване на огромно великденско яйце – подрастващите успяват да запомнят и пресъздадат християнските традиции. Двуметровият символ на Великден в този вид се появява за първи път в Асенoвград.

Автентична мартеница в 3D вариант, с почти същите размери, бе създадена от 12-те деца по повод празника на Баба Марта още през миналата година. Пред Actualno.com Христо Венев разкри в аванс, че планира идеята да се превърне в поредица. За всеки празник ще бъде изработван специфичен макет, символизиращ или пресъздаващ съответните обичаи.

Кой ще е следващият, засега остава в тайна. Още в първия ден, след като бе поставено пред входа на ОУ „Христо Ботев“ в Асенoвград, огромното яйце се превърна в атракция за ученици и случайно преминаващи край учебното заведение. То привлича погледите на малки и големи и се радва на немалък фото интерес.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес