Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автоматът за билети при Асеновата крепост – паметник на историята

28 април 2016, 16:05 часа • 2068 прочитания

Автоматът за билети при Асеновата крепост край Асеновград хваща паяжини, забравен и неползван вече близо пет години. Така, както е закупена и неразопакована, „малката оранжева кутия“ стои като атракционен монумент в допълнение на фона на Националния паметник на културата. Покрай него ежедневно минават хиляди туристи и асеновградчани. Въпреки това, той стои самотен и незабелязан пред входа на Туристическия информационен център към Асеновата крепост.

Автоматът за билети е закупен по проекта „Асеновград – Свещената порта на Родопите“. Той е изпълнен през 2012 г. Общата му стойност е в размер на над 3 200 000 лева, със съфинансиране от ЕФРР – близо 2 700 000 лева. Собственият принос на Община Асеновград е малко над 470 000 лева, като допълнително са отпуснати още около 96 000 лева. С изпълнението на този проект бе извършена реставрация и бе поставено художественото осветление на Асеновата крепост.

По думите на Димитър Кирков – директор на ОП „Туризъм“ към Общината – машината е била изпробвана в рамките на няколко дни. Категоричен отговор защо е спряна експлоатацията на автомата тогава няма. Към днешна дата той не отговаря на съвременните технически изисквания, посочи Кирков. И се обоснова с тезата, че за да бъде рационално ползвана машината е необходимо наличие на пропускателно устройство за чекиране на билети. Такова към момента липсва. Затова таксите за вход на Асеновата крепост се събират ръчно от служителите на ОП „Туризъм“. А целта е по този начин да се оптимизира работата и да се повиши културата на обслужване на пристигащите туристи.

В отговор на запитване, от страна на общинския съветник от ГЕРБ Димитър Янев, засегнал проблема, заместник-кметът на града инженер Мария Вълканова изрази личното си мнение, като заяви: „Никога не съм мислела, че може да имат някаква връзка приходите в ОП „Туризъм“ с един автомат за билети“.

Междувременно стана ясно, че кутията за дарения, поставена в малката църква „Света Богородица Петричка“, в самата Асенова крепост, не е отваряна, откакто е поставена там. Тя стои в храма около година и половина. Планира се дарителската кутия да бъде отворена официално след великденските празници, под наблюдението на специално сформирана комисия. „Все още не е обмислено и решено за какво ще се ползват събраните дарения, след като бъдат изброени.“, каза за Actualno.com Кирков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес