Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Показват първите известни творби на Рембранд в музей в родния му град

19 януари 2024, 17:15 часа • 1974 прочитания

Родният град на Рембранд (1606-1669) - Лайден, представя първите известни творби на художника. Картините са от времето преди нидерландският майстор да навърши 18 години. 

Градският музей за изобразително изкуство в Лайден се намира съвсем близо до мястото, където е било ателието на художника. Четири картини на Рембранд от ранния му период бяха показани в четвъртък пред журналисти. Творбите са част от поредица, посветена на сетивата: "Продавачът на очила" (зрение), "Тримата певци" (слух), "Пациент в безсъзнание" (обоняние), "Операция" (Осезание). Любопитното в случая е, че петата картина, посветена на последното сетиво - вкуса, не е била открита. 

"Това е много странно, ние сме почти сигурни, че Рембранд е нарисувал пет картини от тази серия, защото сетивата са пет, а не четири", каза пред АФП кураторът на музея Янеке ван Асперен. "Нямаме никаква представа къде може да се намира тази картина."

Още: За над 13 милиона евро бяха продадени на търг два забравени портрета от Рембранд

Снимка: iStock

Какво е изобразено в тези ранни творби?

Творбите показват, че независимо от младостта си Рембранд е бил готов да скъса с конвенционалното в изкуството, казват от музея. По това време сетивата са били представяни като елегантни женски фигури. "Талантът, който виждаме в тези платна, е изключителен", каза Ван Асперен. 

Още: Къщата музей на Рембранд стана студио за татуировки

Въпреки това някои елементи в живописта - като главите например, показват ясно, че това е творчество на неопитен художник, каза кураторката. Първите картини демонстрират белези на това, което ще стане "запазената марка" на Рембранд - широки мазки с четката и контраст между светлината и тъмнината за постигане на драматичен ефект. "Разбира се, той става майстор, а тук ние виждаме началото", каза кураторката. 

Картините ще бъдат изложени пред широката публика от 20 януари до 16 юни, съобщава БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес