Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

11 април 2024, 11:16 часа • 1665 прочитания

Почина изкуствоведът от Националната галерия Бистра Рангелова (8 август 1949 – 8 април 2024). Поклонението ще се състои на 12 април от 12:00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища, съобщават от Националната галерия.

Повече за Бистра Рангелова

Бистра Рангелова е от първите дипломирани изкуствоведи в Националната галерия, които поставят на ново професионално ниво работата на музейния уредник и изследовател. Тя завършва през 1973 специалността "История и теория на изкуството" в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов". Постъпва в галерията през март 1974 като уредник, впоследствие става главен уредник и заместник-директор. Пенсионира се през септември 2018. Дългогодишната ѝ работа е фокусирана върху изследване на историята на българското изкуство от края на XIX и първата половина на ХХ век. Реализира редица запомнящи се мащабни изложби, сред които са ретроспективите на Сирак Скитник, Ярослав Вешин, Никола Танев, Вера Лукова, "Родът Митови в българското изкуство", "Иван Мърквичка и новата българска живопис".

"Нейната експертна компетентност, публикации и участия в научни форуми оформят профила ѝ на авторитетен специалист, чиято дума на познавач имаше своята тежест и бе търсена. Бистра обичаше работата си в Националната галерия. Тя щедро споделяше знания и опит с новопостъпилите млади колеги и държеше на високо осъзнатата и компетентно защитима професионална позиция", разказват колегите ѝ.

Още: Отиде си италианският архитект и дизайнер Гаетано Пеше

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес