Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Художник- веган представя изложба с картини, направени от материали без животински съставки (СНИМКИ)

27 септември 2024, 14:34 часа • 258 прочитания

Кирил Кръстев – Кироки е млад художник, трета година веган, който подготвя една по-различна изложба в началото на другата седмица. 

Изложбата и нейната кауза

Заедно с Лусия Медзикян младият творец ще представи експозицията „доЖИВОТно чоВЕК“ в Art Space HERITAGE. Събитието ще започне в 19.00 ч. и видно от заглавието, има своя кауза и послание към хората, а именно да се отнасяме по-хуманно към животните.

Изложбата ще представи творби със смесена техника, като тя ще е третата в живота на Кироки, който е родом от Етрополе и е завършил „Педагогика на обучението по изобразително изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски” и който може да се похвали с множество участия в общи художествени форуми, както и награди от конкурси.

Животните и екплоатацията им в изкуството

Този въпрос повдига Кирил Кръстев пред Actualno.com. Тревогата му е, че животните биват експлоатирани дори в името на изкуството, като той увери, че рисува с материали без животински съставки.

„Радващо е, че напоследък много от големите производители на художествени материали предлагат все по-голям избор без животински съставки", сподели Кироки.

Откакто е веган - всички негови картини са направени без материали от животински произход. Той обаче обръща внимание, че не всички производители предоставят такава информация. "Подарих, каквото имах от тези, които проучих и се оказаха със съставки от животни", добави още Кироки.

Животните и хората са равни за него

Приятелите му го определят като изключително скромен, добър човек, който смята животните за равни с хората. „Когато говори за някое животинче, в гласа му се долавя умиление. Той е изключително съпричастен към техния живот“, разказа художникът Моника Христова, която е незряща. 

Тя разкри още, че Кироки отглеждал декоративен заек, както и че картините му са вдъхновени от домашни животни, сред които е израснал. ОЩЕ: Изложба в парламента: Да рисуваш със спомен за цветовете и с любов (СНИМКИ)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес