Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално - съд за най-големия подкуп в историята на Русия

29 август 2020, 08:13 часа • 7063 прочитания

Главната прокуратура на Русия одобри обвинителното заключение срещу депутата от Държавната дума Вадим Белоусов за получаване на подкуп от 3 милиарда рубли (34 млн. евро), предадоха руски медии. Народният представител е от партията "Справедлива Русия", уточнява БГНЕС.

Според обвинението, Белоусов и още едно лице са получили най-големия в историята на Русия подкуп от представители на пътно-строителен холдинг, обещавайки им покровителство и спечелвате на търгове за строителство и ремонт на пътища в Челябинска област.

Обвиняемите са действали в рамките на организирана престъпна група, ръководена от тогавашния губернатор на Челябинска област Михаил Юревич, който се скри и е обявен за международно издирване.

Държавната дума даде съгласието за отнемане на депутатската неприкосновеност и съдебен процес срещу депутата.

Самият Вадим Белоусов заяви, че не е взимал подкуп и делото срещу него е изфабрикувано. По думите му, парите са присвоени от партньорите му, които са ги прехвърлили в чуждестранни сметки. Депутатът добави, че са го нарочили за виновен заради работата му в Държавната дума.

"Нарочиха ме за виновен, задето се обявявах, че на Челябинска област ѝ трябва добри пътища. Аз и досега твърдя, че добрите пътища са необходими на Челябинска област. Ето затова ме смятат за виновен", казва Белоусов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес