Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаково дело в Гватемала завърши с 360 години затвор

27 февруари 2016, 17:39 часа •
Реклама

Знаково дело в Гватемала завърши с тежки осъдителни присъди. Двама бивши представители на гватемалската военна хунта, която превзе страната през 80-те години на миналия век, получиха общо 360 години затвор заради убийства, изнасилвания и подлагане на сексуално робство на жени, предаде BBC.

Осъдените са Франциско Рейес Хирон и Ериберто Валдес. Хирон е признат за виновен за това, че е държал в сексуално робство 15 жени и за убийството на общо три жени – майка и двете ѝ дъщери. Валдес също е виновен за сексуално робство, както и за изчезването на седем мъже.

Присъдите са заради деяния на правоенните от 1982 година. Те са атакували няколко села на местни индианци, защото индианците отстоявали правото си на собственост. Един от свидетелите по делото разказва, че паравоенните са го отвлекли, затворили в клетка и пребивали всеки ден. „Убиха седем души, като хвърлиха гранати в дупката, в която ги бяха затворили”, свидетелства оцелелият мъж.

Това е историческо постижение, коментира носителката на Нобелова награда за мир Ригоберта Менчу. Тя получи голямото отличие заради дейността си по защита на местното индианско население.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес