Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земетресение разлюля Южна Калифорния

30 юли 2024, 02:02 часа • 3225 прочитания

На 29 юли в Южна Калифорния е усетено земетресение с магнитуд 4,9, последвано от няколко силни вторични труса, съобщи KTLA 5 News.

По данни на Геологическата служба на САЩ (USGS) земетресението е станало в 13:00 ч. (20 часа българско време), а епицентърът е бил на около 21 км североизточно от Барстоу в окръг Сан Бернардино. Трусът е бил усетен в широка част от Южна Калифорния, включително главния град Лос Анджелис и северната част на окръг Сан Диего, предаде БГНЕС.

Още: Кое земетресение разрушава една от големите европейски столици?

Първоначално USGS измери труса с магнитуд 5,1, но бързо понижи стойността му до 4,9. То е последвано от няколко значителни вторични труса с магнитуд 3,5 и 2,7.

Още: Земетресение в района на Вранча

Няма незабавни съобщения за щети или пострадали. Шейн Ернандес, говорител на Калифорнийския магистрален патрул, заяви, че служителите проверяват ключовата инфраструктура, включително мостове и надлези.

Всяка година в Калифорния се регистрират хиляди земетресения, но по-голямата част от тях са изключително слаби. По данни на USGS само няколкостотин са с магнитуд над 3,0, а само около 15-20 са с магнитуд над 4,0. 

Още: Земетресение разлюля Мармарис

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес