Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски получи наградата на Американската академия за постижения (ВИДЕО)

23 септември 2024, 14:07 часа • 613 прочитания

Президентът на Украйна Володимир Зеленски получи годишната награда на Американската академия за постижения - наградата "Златна плоча". Церемонията по награждаването се състоя в Ню Йорк, а призът му бе връчен от лидера на Републиканската партия в Сената на САЩ Мич Макконъл.

В продължение на 60 години държавници, учени, хора на изкуството, предприемачи и обществени дейци са удостоявани с тази награда за принос в развитието на човечеството. Наградата е била връчвана също на президентите на САЩ Джералд Форд, Джими Картър, Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши, Бил Клинтън, Барак Обама, както и на носители на Нобелова награда и Пулицър.

Още: Зеленски в САЩ: Ако Русия спечели войната, вие ще загубите всичко

"Благодаря ви за тази чест. И искам да знаете, че във всичко, което сме постигнали досега, и най-важното, във всичко, което все още можем да постигнем - нашите хора и нашата украинска смелост - вие сте станали част от това. Вашата помощ, вашият избор, вашата решителност няма да ни позволят да загубим свободата си", каза украинският президент, цитиран на сайта на президентството на Украйна.

Още: Захарова: Русия няма да участва нито на втората, нито на никаква среща на върха за мир

Следващите няколко месеца ще бъдат решаващи в тази война, подчерта Зеленски. Украйна има план за победа и той ще бъде представен пред американския президент Джо Байдън, пред Конгреса и пред двамата кандидати за президент - Камала Харис и Доналд Тръмп.

"Смятам, че това трябва да бъде нашето съвместно постижение - победата на свободата без компромиси с нейната цена", добави той.

Още: Зеленски подписа закона за увеличение на военните разходи с рекордните 12 млрд. долара

Още: 80 хиляди убити украински военни?: Зеленски избухна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес