Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В САЩ заговориха за "Путиново крило" в Републиканската партия след смъртта на Навални

19 февруари 2024, 12:00 часа • 2941 прочитания

Бившият представител на Републиканската партия в САЩ Лиз Чейни предупреди за формирането на "Путиново крило" в политическата формация. Тя направи този коментар на 18 февруари, след като бившият президент Доналд Тръмп реагира на смъртта на Алексей Навални, без да спомене нито името на опозиционера, нито това на руския диктатор Владимир Путин.

"Трябва да се отнесем сериозно към степента, в която сега имате Путиново крило в Републиканската партия. Смятам, че въпросът на този изборен цикъл е да се уверим, че Путиновото крило на Републиканската партия няма да превземе Западното крило на Белия дом", заяви Чейни.

Още: Без Навални: Бъдещето на Русия вече отмина

Какво каза Тръмп за смъртта на Навални?

Реакциите на настоящия президент на САЩ Джо Байдън и на бившия - Доналд Тръмп - по повод смъртта на Навални на 16 февруари бяха коренно различни.

Снимка: Getty Images

В коментарите си в Белия дом след съобщението за кончината на руския опозиционер Байдън категорично хвърли вината върху "Путин и неговите главорези", като заяви: "Не се заблуждавайте: Путин е отговорен за смъртта на Навални. Путин е отговорен. Това, което се случи с Навални, е поредното доказателство за бруталността на Путин. Никой не бива да бъде заблуждаван".

Още: Зеленски: Готов съм да отида с Тръмп на фронтовата линия

Междувременно Тръмп не каза нищо директно за Навални в публикация, наречена от кампанията му "официален отговор" на смъртта на опозиционера. Вместо това той пусна над 20 публикации по различни теми, включително за съдебните му дела и политическите му опоненти.

Лиз Чейни попита, цитирана от CNN, "как изглежда възмездието в страна, в която лидерът не се подчинява на върховенството на закона", визирайки Путин.

Още: Кой ще наследи Навални?: Говорят експерти

Лиз Чейни: Коментарите на Тръмп за Русия и НАТО са опасни

По-рано този месец Доналд Тръмп заяви, че би "насърчил" Русия да нападне всеки от съюзниците на САЩ в НАТО, които според него не изпълняват финансовите си задължения, и не би предложил на такава държава американска защита.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че тази позиция "подкопава сигурността на всички нас, включително на САЩ, и излага американските и европейските войници на повишен риск".

Чейни каза, че по този начин Тръмп намеква, че е малко вероятно САЩ да спазят ангажиментите си към НАТО, ако той се завърне в Белия дом. Тя нарече коментарите на Тръмп "опасни" и отбеляза, че те демонстрират "пълно неразбиране на ролята на Америка в света".

Още: Думите на Тръмп разкриха неудобната истина: Европа не е готова да се защити без САЩ

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес