Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учения или не: Хавана очаква четири руски бойни кораба

06 юни 2024, 22:50 часа
Реклама

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона. Това съобщи министерството на външните работи на Куба, предаде Ройтерс

С това беше потвърдена информацията от американски правителствен източник, че Русия се готви да изпрати част от бойния си флот в Карибско море за учения съвместно със съюзниците си Куба и Венецуела. Още: Стратегията на Русия: Лавров тръгва на обиколка в Латинска Америка

"Пристигането на корабите е явна демонстрация на сила. Спирките на пристанища, като част от установяването на руско военно присъствие в Западното полукълбо, засега не са повод за тревоги", посочват служители от администрацията на Джо Байдън. Учението, което ще бъде наблюдавано от американската армия, щяло да включва "шепа" руски кораби и помощни кораби.

Като част от редовните военни учения на Русия се очаква това лято Москва да проведе засилена военноморска и въздушна активност близо до САЩ. Възможно е също да бъдат разположени някои самолети или полети в региона. Тези действия ще завършат с глобално руско военноморско учение тази есен, според анонимен източник на Reuters.

Според Ройтерс може да се очакват още подобни дейности в бъдеще, макар това да води до значителни разходи за руския флот. Още: Нито един руски военен кораб в Черно и Азовско море: Малка пауза на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Напрежението между САЩ и Русия се увеличи след инвазията в Украйна през 2022 г., като руската военноморска активност може да се разглежда като заявена позиция срещу подкрепата на САЩ за Украйна.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес