Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп: Ще обявя решението си за Парижкото споразумение тези дни

31 май 2017, 20:30 часа • 1102 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че през следващите дни ще обяви решението си дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение за климата, пише вестник The Hill.

„Ще обявя своето решение за Парижкото споразумение през следващите дни. Нека направим САЩ отново велики“, написа Тръмп в социалната мрежа „Twitter“.

Говорителят на Белия дом отказа да потвърди или отрече дали крайното решение вече е взето.

Припомняме, че по-рано днес (31 май) американски медии гръмнаха с новината, че Тръмп планира да оттегли САЩ от сделката, която беше договорена от администрацията на Барак Обама. Първи разпространи новината сайтът Axios.

Според медията детайлите относно процедурата по излизане в момента са в процес на работа. Основният въпрос е какъв точно курс ще възприеме САЩ – ще излезе изцяло от подписаното от Барак Обама споразумение, което ще отнеме 3 години, или ще се оттегли от договора за борба с климатичните промени под егидата на ООН. Вторият вариант е по-бърз, но и много по-драстичен подход.

В рамките на формата Г-7 Тръмп не даде категоричен отговор дали САЩ остава част от споразумението или не. Излизането от Парижкото споразумение напомня за неучастието на САЩ в Протокола от Киото – първото мащабно глобално споразумение за борба с климатичните промени, чиято основна цел беше намаляването на отделяните вредни емисии.

Както е известно, по време на предизборната си кампания Тръмп обеща да „отмени“ Парижкото споразумение, като в многобройните си изяви коментираше, че глобаното затопляне е измислица.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес