Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп пак се сравни с Нелсън Мандела

07 април 2024, 07:34 часа • 3583 прочитания

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп се сравни с южноафриканската икона на борбата срещу апартейда Нелсън Мандела. С това предизвика бърза и яростна критика от страна на предизборния екип на президента Джо Байдън.

Още: "Приключете с това бързо": Тръмп с предпазлив коментар за действията на Израел в Газа

Обвиняем по 4 наказателни дела

77-годишният Тръмп е обвиняем по четири различни наказателни дела, като всички те могат да завършат със затвор за милиардера и магнат в областта на недвижимите имоти. В едно от тези дела той е обвинен, че е платил пари за мълчание на някогашна порнозвезда преди президентските избори през 2016 г., които той спечели пред кандидата на демократите Хилъри Клинтън.

Този процес ще започне на 15 април, а съдия Хуан Мерчан е наложил частична забрана за изказване на Тръмп, който често атакува съдията в социалните мрежи.

"Ако този партизански хакер иска да ме вкара в "клинч" за това, че говоря откритата и очевидна истина, с удоволствие ще се превърна в съвременния Нелсън Мандела - това ще бъде велика чест за мен", написа Тръмп.

Мандела прекара 27 години в затвора

Мандела прекара 27 години в затвора, преди да бъде освободен и в крайна сметка да стане президент на Южна Африка. Той почина през 2013 г.

Преди това Тръмп се е сравнявал с Мандела на митинг през 2023 г., а също така се е сравнявал с Исус Христос. Предизборният екип на Байдън бързо премина в настъпление след съботния пост на Тръмп.

"Представете си, че сте толкова егоцентричен, че се сравнявате с Исус Христос и Нелсън Мандела в рамките на малко повече от седмица: това е Доналд Тръмп за вас", се казва в изявление на екипа на Байдън.

Още: Байдън и Тръмп спечелиха първичните избори в четири щата

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес