Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп не би защитил Тайван от Китай: "Взеха ни целия бизнес с чипове"

17 юли 2024, 14:10 часа • 1045 прочитания

Доналд Тръмп изрази съмнение дали би защитил Тайван, ако Китай нахлуе на самоуправляващия се демократичен остров, който Пекин смята за част от своята територия. Разбира се, републиканецът говори при хипотеза за завръщането си в Белия дом след изборите през ноември.

"Тайван е на 9500 мили (над 15 000 км)" от САЩ, каза бившият президент, и само "на 68 мили (под 110 км) от Китай".

Управляващата Китайска комунистическа партия твърди, че Тайван е територия на Китайската народна република (КНР), но никога не е управлявала там, откакто дойде на власт в Пекин през 1949 г. Тайпе отхвърля твърденията на своята съседка и отстоява независимостта си.

Още: Индианско проклятие тегне над американските президенти: Байдън е по-застрашен от Тръмп

Тръмп: Тайпе да плаща на Вашингтон за отбрана

Кандидатът на републиканците за президентските избори в САЩ намекна в интервю за Bloomberg Businessweek, че Тайван трябва да плаща на САЩ за защита: "Не мисля, че сме по-различни от една застрахователна полица".

Коментарите му не са новост. Джон Болтън - неговият бивш съветник по националната сигурност - разказва за подобни резерви от страна на Тръмп в книгата си. Обаче позицията на републиканеца ще бъде удар за новоизбрания президент на Тайван Лай Чинг-те, който управлява разделено правителство и чиято партия от години се опитва да предотврати разпространението на американския скептицизъм сред обществеността и политическия елит на острова.

Още: Тръмп и Робърт Кенеди-младши се наговарят: "Искам да направиш нещо и ще спечелим" (ВИДЕО)

След встъпването на Лай в длъжност през май Китай проведе двудневни военни учения около острова като "наказание" за речта на новия тайвански президент - според Пекин тя е била сепаратистка. Оттогава насам китайската армия осъществява огромен натиск с още и още военни учения, кораби и самолети в Тайванския проток.

Още: Тайван засече 66 китайски военни самолета

Няколко пъти по време на мандата си президентът на САЩ Джо Байдън изказа мнение, че Щатите трябва да защитят Тайван, ако бъде нападнат.

Снимка: Getty Images

Тръмп: Тайван взеха целия ни бизнес с чипове

Интервюто с Тръмп, публикувано във вторник, е взето в края на юни в резиденцията му Мар-а-Лаго във Флорида. Според Bloomberg възгледите на бившия президент на САЩ за Тайван, изглежда, се основават на неговата икономическа политика.

"Тайван ни отне бизнеса с чипове", каза Тръмп. "Искам да кажа, колко сме глупави? Те взеха целия ни бизнес с чипове. Те са изключително богати".

Още: САЩ смятат, че Русия предава данни на Китай за американските оръжия в Украйна

Тайванската компания за полупроводници TSMC е основният производител на усъвършенствани микрочипове, които се използват във всичко от приложенията за изкуствен интелект до смартфоните и изтребителите. Това означава, че всеки конфликт за острова би предизвикал сериозни сътресения в световната икономика.

Министерството на външните работи на Тайван заяви, че не коментира изказвания на кандидатите в навечерието на президентските избори в САЩ. Премиерът на страната Чо Джун-тай каза, че правителството е запознато с позицията на Тръмп и е благодарно за дългогодишната подкрепа на САЩ за сигурността на Тайван. "Тайван е готов да поеме по-голяма отговорност", добави Чо. Китай не коментира интервюто на Тръмп.

Още: Как Китай може да превземе Тайван, без дори да има нужда да нахлува

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес