Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тревога в Ливан: САЩ призоваха своите граждани да се евакуират

22 септември 2024, 07:10 часа • 571 прочитания

Вашингтон призова американците, намиращи се в Ливан, да напуснат страната, докато има търговски полети, на фона на засилващия се конфликт между Израел и Хизбула, предаде АФП.

„Поради непредсказуемото естество на продължаващия конфликт между Хизбула и Израел и неотдавнашните експлозии в Ливан, включително в Бейрут, посолството на САЩ призовава американските граждани да напуснат Ливан, докато има търговски възможности“, съобщи Държавният департамент.

„Понастоящем търговските полети са достъпни, но с намален капацитет. Ако ситуацията в областта на сигурността се влоши, търговските полети може да се окажат недостъпни“, добави той.

В края на юли Съединените щати повишиха препоръките си за пътуване в Ливан до най-високата степен „не пътувайте“, след като при удар в южната част на Бейрут беше убит високопоставен командир на Хизбула.

Израел отново нанесе удар по южната част на Бейрут, като този път заяви, че е убил ръководителя на елитните сили на Хизбула „Радуан“ и няколко други командири.

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че 37 души са били убити при удара, който последва саботажните атаки по-рано през седмицата срещу пейджъри и двупосочни радиостанции, използвани от Хизбула, при които загинаха десетки и бяха ранени хиляди.

Подкрепяната от Иран Хизбула обвини Израел, който не коментира случилото се.

През последните седмици размяната на реплики и удари се засили, тъй като Израел насочи вниманието си към северната си граница, след като значително отслаби Хамас.

Държавният департамент на САЩ отново заяви, че американците трябва „незабавно“ да напуснат Южен Ливан, както и районите в близост до сирийската граница и бежанските селища, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Топ удар: 16 командири на "Хизбула" са елиминирани при успешния израелски удар в петък 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес