Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сушите застрашават хранителните доставки по света

08 май 2014, 09:56 часа
Реклама

Сушите и повишаването на температурите, предизвикани от климатичните промени в Южна Америка, смятана за житницата на света, ще повлияят на сигурността на хранителните доставки в глобален план, алармира Организацията по прехраната и земеделието ФАО, цитирана от Франс прес и БТА.

Тук не става въпрос за бъдещето, а за настоящето и въздействието ще бъде доста по-голямо, отколкото си мислим, подчерта Хосе Грасиано Да Силва, генерален директор на ФАО, която организира в столицата на Чили Сантяго 33-ото си регионално заседание.

Повтарящите се суши, като тези в южната част на Бразилия, са знак, че климатичните промени действително настъпват.

Несигурността около това какво ще се случи с хранителните доставки заради ефекта на глобалното затопляне върху Латинска Америка, ще направи пазарите нестабилни и ще се отрази на цените, а държавите ще бъдат принудени да осигуряват вътрешните си доставки, като се върнат към изоставените политики, като тази за създаването на запаси за извънредни ситуации, посочи генералният директор на ФАО.

Грасиано Да Силва призова да не се политизира въпросът за развитието на трансгенни култури, които могат да устояват на сушата или добивът, от които е по-голям.

Не трябва да пренебрегваме нито едно оръжие в борбата с глада, подчерта той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес