Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стогодишният Джими Картър гласува за президент на САЩ

16 октомври 2024, 21:21 часа • 944 прочитания

Бившият президент на САЩ Джими Картър е гласувал на президентските избори 15 дни, след като навърши 100 години. Така той постигна по-рано обявеното си желание да живее достатъчно дълго, за да подкрепи Камала Харис на изборите, предаде АФП.

Бившият лидер на демократите е гласувал по имейл, според центъра „Картър“. Това е организация с нестопанска цел, създадена, след като той напусна Белия дом през 1981 г., за да преследва визията си за световна дипломация.

Още: Джими Картър срина плана на Тръмп за решаване на въпроса с Израел и Палестина

Столетникът напусна Белия дом като непопулярна фигура, но оттогава звездата му изгря отново. Картър се възползва от ранното гласуване в своя щат Джорджия, където получава лекарски грижи.

По-рано тази година той е казал на семейството си, че да живее достатъчно дълго, за да гласува за Харис и да ѝ помогне на победи републиканския си съперник, Доналд Тръмп, е по-важно за него от стогодишнината му.

Още: За първи път бивш президент на САЩ стана столетник. Ето кой е той

В крайна сметка Картър постигна и двете си цели.

Повече от 420 000 души са подали своя глас, откакто започна ранното гласуване на 15 октомври в Джорджия, според Габриел Стърлинг, щатски служител по изборите, публикувал данните по обяд.

Денят на изборите е 5 ноември.

Картър, който изкара един мандат като президент, получава грижа в края на живота в родния си град Плейнс в Джорджия от февруари миналата година.

Той е първият в историята бивш американския президент, който достига стогодишна възраст. Това е още едно изключително постижение за някогашния фермер, произвеждащ фъстъци, който си проправи път до Белия дом.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес