Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След скандала с "Хамас": Президентът на Харвардския университет си тръгва

03 януари 2024, 07:25 часа • 4256 прочитания

Президентът на Харвардския университет ще подаде оставка. Това съобщи вестникът на престижното американско висше училище, след като Клодин Гей беше подложена на критики заради обвинения в плагиатство и справянето ѝ с антисемитизма в кампуса, предаде АФП.

"Президентът на Харвард Клодин Гей ще подаде оставка, с което ще сложи край на най-краткото президентство в историята на университета, според човек, запознат със ситуацията", съобщи студентският вестник Harvard Crimson.

Клодин Гей беше критикувана през последните месеци, след като се появиха доклади, в които се твърди, че не е цитирала правилно научни източници в академичните си работи. Последните обвинения бяха публикувани анонимно в консервативното онлайн издание The Washington Free Beacon.

Още: Израел ликвидира заместник-ръководителя на Хамас в Бейрут (ВИДЕО)

Тя също се превърна в обект на критики след като по време на показанията си пред Конгреса заедно с ръководителите на Масачузетския технологичен институт и Университета на Пенсилвания миналия месец отказа да каже недвусмислено дали призоваването към геноцид над евреите нарушава етичния кодекс на Харвард.

Управляващата Харвардска корпорация на университета я подкрепи след появата ѝ пред Конгреса, но разкритикува реакцията ѝ на атаката на "Хамас" в Израел от 7 октомври, докато университетската общност реагираше на войната в Газа - заради прословутата студентска подписка, разчетена като подкрепа за "Хамас": Светът през 2023 г.: "Хамас" подпали брутална война в Израел (ВИДЕО и СНИМКИ)

Повече от 70 законодатели, включително двама демократи, призоваха за нейната оставка, а редица високопоставени възпитаници и дарители на Харвард призоваха за нейното напускане. Въпреки това повече от 700 преподаватели от Харвард бяха подписали писмо в подкрепа на Гей.

Коя е Гей?

Още: Израел излиза пред Международния наказателен съд, за да се защити срещу обвинения

53-годишната Клодин Гей е родена в Ню Йорк в семейството на хаитянски имигранти и е професор по политически науки. През юли тя стана първият чернокож президент на в 368-годишната история на Харвардския университет.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес