Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"След изборите": Мадуро обвини социалните медии в „киберфашизъм“

07 август 2024, 06:25 часа • 878 прочитания

"Кажете "Не" на WhatsApp!" и "Омраза към TikTok и Instagram"- така президентът на Венецуела Николас Мадуро се нахвърли върху социалните медии, въпреки че самият той е редовен потребител, предаде БГНЕС. 

Още: САЩ не признаха "победата" на Мадуро: "Едмундо Гонсалес е президент на Венецуела"

Мадуро заяви, че съдържанието в социалните мрежи е равносилно на насърчаване на "омраза", "фашизъм", "разделение" и "заплахи“.

Какво се промени?

Левият лидер беше обявен за победител на изборите на 28 юли с 52% от гласовете, изпреварвайки съперника си Едмундо Гонсалес Урутия, който претендира за изборната победа и твърди, че разполага с доказателства, удостоверяващи правителствена измама.

При обявяването на резултата избухнаха протести, в резултат на които по данни на правозащитни организации са загинали най-малко 24 души, а по данни на властите са задържани около 2000 души. Сред най-използваните хаштагове в мрежата Х бяха #fraud и #VenezuelaLibre, както и #HastaElFinal.

В другия край на спектъра беше #GanoMaduro ("Мадуро победи").

Мадуро призова за "доброволно, прогресивно и радикално" премахване на приложенията, което е собственост на американската компания Meta заедно с Facebook и Instagram.

Още: Опозицията във Венецуела излиза на масови протести срещу Мадуро

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес