Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синът на Джо Байдън е признат за виновен по всички обвинения

11 юни 2024, 21:05 часа

Синът на президента Джо Байдън – Хънтър, беше осъден американски съд. Той бе намерен за виновен за това, че е излъгал за употребата на наркотици, когато си е купувал незаконно оръжие. Така Хънтър Байдън стана първото дете на действащ президент на САЩ, което е осъдено на престъпление.

Реклама

12-членно жури в Уилмингтън, Делауеър - родния град на семейство Байдън, призна подсъдимия за виновен и по трите обвинения срещу него. 54-годишният Хънтър Байдън леко кимна с глава след прочитането на присъдата, но не показа друга реакция. След това той потупа адвоката си Абе Лоуел по гърба и прегърна друг член на правния си екип.

Лоуел каза в изявление, че "енергично ще преследва всички правни предизвикателства, достъпни за Хънтър". Байдън все още е изправен пред отделно данъчно дело в Калифорния. Процесът се проведе на фона на изборите на 5 ноември, изправящи демократа Джо Байдън срещу републиканския му предшественик Доналд Тръмп , който самият беше признат за виновен на знаменателен процес в щата Ню Йорк миналия месец.

Още: Ще помилва ли Джо Байдън сина си Хънтър, ако бъде осъден?

След около три часа обсъждане съдебните заседатели установиха, че Хънтър Байдън невярно е твърдял, че не употребява наркотици, когато е попълнил правителствен документ за проверка на револвер Colt Cobra през 2018 г. и след това е притежавал незаконно оръжието. В изявление Хънтър Байдън каза, че е по-скоро благодарен за любовта и подкрепата, които е получил, отколкото е разочарован от осъдителната присъда.

Американският окръжен съдия Мариелън Норейка не определи дата за произнасяне на присъдата, но добави, че обикновено това се прави в рамките на 120 дни. Това означава, че тя ще бъде огласена не по-късно от около месец преди президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Реакцията на Джо Байдън

Президентът Джо Байдън излезе с изявление, в което каза, че приема резултата от делото и ще уважи съдебния процес, докато синът му обмисля обжалване. Около 61% от регистрираните гласоподаватели, отговарящи на анкета на Reuters/Ipsos през февруари, казаха, че правните проблеми на Хънтър Байдън няма да окажат влияние върху това дали ще гласуват за баща му през ноември. Проучването показа, че избирателите са разделени по въпроса дали правните проблеми на Хънтър Байдън са свързани със службата на баща му като президент.

Още: Първо президент или първо баща? Тежка дилема пред Джо Байдън заради делото на сина му

Каква ще е присъдата за Хънтър Байдън?

Насоките за присъди за обвиненията в оръжие са от 15 до 21 месеца, но правни експерти казват, че обвиняемите в подобни случаи често получават по-кратки присъди и е по-малко вероятно да бъдат лишени от свобода, ако спазват условията за предварителното им освобождаване. В аудио интервю за CNN, съдебен заседател, идентифициран само като номер 10, каза: „При обсъждането не мислехме за присъдата и наистина не мисля, че мястото на Хънтър е в затвора.“

Съдебният заседател каза: „Никаква политика не влезе в игра и дори не се говореше за политика. За първото семейство дори не се говореше. Всичко беше за Хънтър.“

Процесът идва след присъдата на 30 май срещу Доналд Тръмп, което го направи първият президент на САЩ, признат за виновен в престъпление. Тръмп, осъден по 34 престъпления за фалшифициране на бизнес досиета за прикриване на сексуален скандал, твърди без доказателства, че множеството наказателни преследвания, пред които е изправен, са били организирани от Джо Байдън в опит да блокира избирането му.

Във вторник кампанията на Тръмп не показа никакви признаци за промяна на подхода си. „Този ​​процес не беше нищо повече от отвличане на вниманието от истинските престъпления на престъпното семейство Байдън“, каза в изявление говорителят на кампанията на Тръмп Каролин Лийвит.

Демократите в Конгреса посочиха процеса срещу Хънтър Байдън, както и продължаващото федерално преследване на двама членове на Конгреса от Демократическата партия, като доказателство, че президентът Байдън не е използвал правната система за свои цели. Самият президент каза миналата седмица, че няма да помилва сина си, ако бъде осъден.

Още: Синът на Байдън финансирал тероризъм в Русия? Москва образува дело

Процесът в Делауеър включваше показания на обвинението от бившата съпруга, бивша приятелка и снаха на Хънтър Байдън, които разказаха от първа ръка за нарастващата му зависимост през седмиците преди и след като той купи оръжието. Прокурорите също така показаха текстови съобщения, снимки и банкови записи, които според тях показват, че Байдън е бил силно пристрастен, когато е купил оръжието и съзнателно е нарушил закона, като е отговорил с „не“ на това, че е употребяващ наркотици в държавен формуляр за проверка.

Адвокатите на Байдън се опитаха да докажат, че той не е употребявал наркотици, когато е купил оръжието и не е възнамерявал да измами, защото не се е смятал за употребяващ наркотици, когато е попълвал формуляра за оръжието. Защитата призова дъщерята на Хънтър Байдън, Наоми Байдън, която свидетелства, че баща й изглежда се справял добре, когато го е видяла малко преди и след като е купил оръжието. Делото Хънтър Байдън беше заведено от специалния прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ Дейвид Вайс, назначен от Тръмп.

На пресконференция след това Вайс каза, че случаят не е само за пристрастяване, но и за неправилните избори, които Хънтър Байдън е направил, докато е бил пристрастен. „Неговият избор да лъже на държавен формуляр, когато си купи пистолет, и изборът да притежава този пистолет след това. Именно този избор и комбинацията от оръжия и наркотици направиха поведението му опасно“, каза Вайс.

Още: Хънтър Байдън ще даде показания в разследването за импийчмънт на баща му

Вайс също така обвини Хънтър Байдън в три престъпления и шест данъчни престъпления в Калифорния, като твърди, че не е платил 1,4 милиона долара данъци между 2016 г. и 2019 г., докато е харчил милиони за наркотици, ескорт, екзотични коли и други скъпи стоки. Хънтър Байдън пледира невинен по тези обвинения. Процесът е насрочен за 5 септември в Лос Анджелис.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес