Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ преведе още 500 млн. долара на ООН за борба с климатичните промени

18 януари 2017, 08:40 часа • 1017 прочитания

Отиващата си администрация на президента Барак Обама съобщи, че превежда половин милиард долара в зелените фондове на ООН за климата. Това е част от общия ангажимент на САЩ от три милиарда, предаде БГНЕС. Обещанието на администрацията на Обама за три милиарда бе дадено през ноември 2014 година.

Споразумението от Париж за климата, постигнато в края на 2015 година, е един от успехите на президента Обама. Неговият наследник на поста Доналд Тръмп показа, че е изключително скептичен по отношение на международната борба със затоплянето на климата.

Във вторник, три дни преди Доналд Тръмп да стане 45-ят президент на САЩ, държавният департамент посочи, че превежда допълнителни 500 милиона долара в зеления фонд за климата”, след като преди година вече бе внесен половин милиард. Този фонд е „най-голямата международна финансова институция в света, посветена” на борбата със затоплянето на климата, обяви американската дипломация, като подчерта, че ”повече от 180 страни са задействали програми за ограничаване на своите емисии” от парникови газове.

Бъдещият водач на американската дипломация, номиниран от Доналд Тръмп – бившият изпълнителен директор на петролния гигант „Ексън мобайл” (ExxonMobil) Рекс Тилерсън, посочи като „важно” пред Конгреса САЩ да останат включени в борбата на международната общност със затоплянето на климата. Споразумението в Париж бе подписано от 195 страни.

Доналд Тръмп бе много по-рязък по-рано - той бе обещал по време на предизборната си кампания да извади Вашингтон от споразумението за климата, но след като бе избран обяви, че е отворен за разговори по тези въпроси.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес